Facebook'ta bizi bulun

26 Nisan 2013 Cuma

TAVŞANLARDA ÜREME


Yabani tavşanlarda üreme ilkbahar ve yazın yüksek olmasına karşın evcil tavşanlarımız uygun beslenme ve çevre şartlarının sağlanması durumunda senenin herhangi bir ayında yavrulayabilirler.
Tavşanlarda gebelik süresi ortalama 31-32 gün, emzirme süresini de 6-8 hafta kadardır.
Hafif tavşan ırkları yaklaşık olarak 4-5 aylık, orta ağırlıktaki ırklar 5-6 aylık, iri ırklar 8-10 aylık olduklarında çiftleşebilirler. Dişi tavşanlar ergin ağırlığının %75 ine ulaştıkları zaman gebe kalabilmek için yeterli büyüklüğe ulaşmış durumdadırlar. Erkek tavşanlar dişilerden 1-2 ay daha geç cinsel olgunluğa erişirler.


Tavşanlarda Kızgınlık : 

Dişi tavşanların erkek tavşanı çiftleşme için kabul etme dönemine kızgınlık denir. Erişkin tavşanlar her 16 günün 14'ünde çiftleşmeyi kabül ederler. Genel olarak kızgınlık gösteren dişi tavşan huzursuz ve saldırgan olur, iştah azalması, yuva hazırlama, yemlik ve suluklara çenesini sürtme gibi davranışlar görülür. Çoğu zaman vulva şiş, kırmızı ve nemlidir. Tavşanlarda  kızgınlık belirtileri birkaç gün, bazı dişilerde çiftleşinceye kadar birkaç hafta sürebilir.

Tavşanlarda Çiftleşme :

Kızgınlık belirtileri gösteren dişi tavşan çiftleştirmek için erkeğin yanına götürülmelidir. Çünkü  dişi tavşan bu dönemde, kendi bölgesinde başka bir tavşan istemez ve erkeğe saldırarak yaralayabilir. Aynı şekilde erkek tavşanda yabancı bir ortamda çiftleşmeye istek göstermeyebilir.
Kızgınlık dönemindeki dişi tavşan çiftleşmeye izin verecek şekilde arka kısmını yukarıya kaldırır. Kızgınlık göstermeyen tavşan bir köşede çömelme vaziyeti alır yada erkek tavşana karşı saldırganlaşır. Dişi tavşanın çiftleşmeyi kabul etmesi durumunda, çiftleşme 5-50 saniye içinde tamamlanır ve erkek tavşan karakteristik bir ses çıkararak geriye yada yana doğru yıkılır. Çiftleşmeden sonra dişi ve erkek ayrılmalıdır. Gebe kalan dişiler erkekle tekrar çiftleşmeyi reddeder, yumak şeklinde durur, sırtına elle dokunulunca erkeği reddeder gibi pozisyon alır ve garip sesler çıkarır.
       TAVŞANLARDA YALANCI HAMİLELİK DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
       YAVRU TAVŞAN BAKIMLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
       TAVŞAN SAHİPLENMEDEN ÖNCE TIKLAYIP OKUYUNUZ LÜTFEN.
              (MUTLAKA DİKKATE ALINMASI GEREKEN BİR KONUDUR)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 yorum :

Yorum Gönder

 

Copyright © Hayvanlar Alemi Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger