Facebook'ta bizi bulun

28 Nisan 2013 Pazar

Tavşan tüyü zararlımı.?


Soru:
Mini bir tavşan çiftliğim var. Devamlı tavşanlarla iç içeyim. Kedi köpek kılının yutulması sonucu kist oluşabileceğini biliyorum. Tavşan tüyü içinde aynı şey geçerli mi?
Bazı sitelerde tavşan tüyünün insan vücudunda eridiği için bir zararının olmadığı yazıyor. Hatta zararlı olsa kazak, şapka, manto, eldiven çorap vb şeyler yapılmazdı deniyor. Ayrıca kiste sebep olan parazitlerin genelde et ile beslenen hayvanların tüylerini konak olarak kullanan parazitler ile insana geçtiğini, tavşanın ise otcul olduğu için tüyünün böyle bir zarar vermeyeceği söyleniyor. Sizin bu konu hakkındaki bilgi ve tavsiyelerinizi ve tavşan tüyünün olası zararlarından korunmak için yapılması gerekenleri paylaşmanızı rica ederim.

Not: İnternette soru sorma imkanı bulduğum Veteriner, Dahiliye / İç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarının ve forum sitelerinin soruma verdikleri cevapları aşağıdaki linlerden takip edebilirsiniz.
Doktor ve veterinerlerin tavşan tüyü ve kist ile ilgili verdikleri cevaplar:
Cevap1:
Evet bazı internet sitelerinde tavşan kılı yutulursa erir ve kist olmaz diye bilimsel dayanağı olmayan bilgiler bulunmaktadır. Fakat Burada hastalıgı oluşturan tüyler degil tüyler üzerine yapışmış olan Echinococcosis (Kist Hydatik) yumurtalarlarıdır. Bu yumurlar dışkı ile atılır ve tüyler üzerine yapışır. Embriyonlu bu yumurtaların koyun, sığır, tavşan veya insan gibi ara konakçılar tarafından alınmasından sonra dış kabuk ara konakçının vücudunda açılır ve embriyon sindirim sistemi duvarını delerek lenf ve kan damarları yolu ile karaciğere gelir ve hidatik kisti oluşturur. Hidatik kistlere akciğer kalp gibi diğer organlarda da rastlanabilir. Bu hastalıklı organların köpekler tarafından yenilmesiyle siklus devam eder. Oluşan hidatik kist sulu Echinococ kist formundadır ve insanlarda ölümle sonuçlanabilen deformasyonlara neden olabilir. Kist yavaş bir gelişim izlemekle birlikte kitle olarak bir insan başı büyüklüğüne kadar ulaşabilir.
Echinococcus yumurtaları gölge ve serin bir yerde yaklaşık üç hafta süre ile canlılığını koruyabildiğinden çiğ yenilen sebze ve meyvelerde yumurtanın bulaşmasında etkin rol oynar.
Zoonoz karakterli bu hastalıkdan korunmak için Tavşanımıza antiparaziter ilaç uygulamalarının düzenli aralıklarla (3ay) yapılması zorunluluktur.
Anti paraziter ilaç uygulamalarının düzenli olarak yapılması durumunda paraziti alma riskiniz iyi yıkanmamış herhangi bir sebze veya meyveden alma riskinizden daha düşüktür.
Sorumuza cevap veren, Veteriner hekim Suat Gürbüz ve Kartal Veteriner Kliniğine teşekkür ederiz. Arzu ederseniz   kartalvet.com 'dan sitelerini ziyaret edebilir, Pet sağlığı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Cevap2:
Etciller gibi, otculların da bağırsaklarında yaşayan parazitler olabilmektedir. Daha çok yabani tavşanlarda görülmekle birlikte çiftlik tavşanlarında da olabilmektedir. İnsan sağlığı için risk oluşturmaması açısından öncelikle korunmaya dikkat etmeli tavşanlara hijyenik olmayan yem, gıda verilmemelidir. Hastalığa neden olan tüyün kendisi değil üzerinde bulundurduğu parazit yumurtasıdır. Tavşanların bulunduğu yerin kuru ve temiz olmasına dikkat edin. Geniş spektrumlu antiparaziter ilaçları düzenli olarak kullanabilirsiniz. Kolay gelsin. Kuki Obuz
Sorumuza cevap veren, bünyesinde geniş bir veteriner kadrosu barındıran KUKİ-OBUZ veteriner polikliniğine teşekkür ederiz. Arzu ederseniz  petklinik.com 'dan sitelerini ziyaret edebilir, Pet sağlığı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Cevap3:
Alerjik bir durumunuz varmı daha önce test yaptırdınız mı?
Genel olarak hayvan tüyleri kist yapmaz. Ama düzenli olarak hayvanınızı kontrol ettirmelisiniz. Bazen hayvan tüylerinde oluşan parazitler insanlar için zararlı olabilir. O yüzden onu düzenli veteriner kontrolünden geçirmeli ve temiz tutmalısınız.
Sorumuza cevap veren saglikekibi.com 'a teşekkür ederiz.
Yasal Uyarı:
Sizlere tavşan sağlığı ile ilgili aktardigimiz bilgiler, tavsiye niteliginde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi degistirmeye yönelik degildir. Bilgilerin yanlis anlasilmasindan ve buna bagli olarak dogabilecek magduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altinda degildir. Gerçek bir tani ve tedavi için, tavşan ve veterinerinizin yüzyüze gelmesi gereklidir. Bu sitede verilen bilgilerin kullanilmasinin sorumlulugu tümüyle kullaniciya aittir.
  Kaynak: loptavsan.com

Yavru tavşan bakımı için tıklayınız.                                                                                        Tavşanlarda üreme için tıklayınız.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 yorum :

Yorum Gönder

 

Copyright © Hayvanlar Alemi Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger