Facebook'ta bizi bulun

25 Nisan 2013 Perşembe

Pandalar 700 tane kaldı.



Ayıgiller familyasından beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan iritembel nesli tehlikede olan bir ayı türü. sırf bambu ile beslendiğine dikkati çekmek için Bambu ayısı da denilir.

pandalar siyah beyaz çok özel bir posta sahiptirler. Yetişkin pandalar yaklaşık 15 m uzunluğundadır. Erkek pandalar 115 kg ağırlığına ulaşabilirler. Dişi pandalar genellikle erkek pandalardan daha küçük olup arada sırada 100 kg'a ulaştıkları olur. Dev pandalar Sichuan Gansu Shaanxi ve Tibet gibi dağlık bölgelerde yaşarlar. Çin Ejderhaları Çin’in tarihsel bir sembolüyken 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren dev pandalar da Çin’in resmi olmayan ulusal bir sembolü olmuşlardır.


Pandalar doğal ortamlarında 10-15 yıl kadar yaşabilirler.Hayvanat bahçelerinde ise 30 yıl kadar yaşayabilmektedirler.


Çin'in pandaları dünyada en çok soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinden birisidir.

Çin’de yaşayan pandaların sayıları bugün sadece 700 civarındadır. Çin’deki bambu ormanlarının giderek yok olması pandaların hayatını da tehdit etmektedir. Özellikle Çin hükümetinden yardım çağrısı alan WWF 1980 yılından bu yana pandaların korunması için önemli çalışmalara imza atıyor. Pandalar bugüne kadar 50 doğal rezerv kurularak korumaya alınmıştır. Çin dağlarında dünyadaki dev pandaların üçte birini barındıran panda sığınağı Birleşmiş Milletler’ in kültürel konularla ilgili örgütü UNESCO tarafından tıpkı piramitler ya da Çin Seddi gibi Dünya Mirası Alanları listesine alındı. Çin'deki Şiçuan eyaletinde dağlık arazide 9 bin kilometre kareyi aşkın bir alan üzerinde kurulu panda sığınağı artık kazandığı yeni statü sayesinde uluslararası yardıma da hak kazanmış oluyor.


Nesli tükenmez üzere olan diğer canlılar için tıklayınız.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 yorum :

Yorum Gönder

 

Copyright © Hayvanlar Alemi Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger